пʼятницю, 12 лютого 2016 р.

Інформатизація сучасного суспільства

У сучасних умовах інформація та наукові знання – вирішальний фактор, який визначає загальний потенціал суспільства й перспективи його розвитку. Інформатизація сучасного суспільства – найхарактерніша риса та найважливіша складова сучасної цивілізації. Тому одне  з центральних завдань середньої освіти – надати можливість молоді підвищити інформаційну культуру та світоглядний рівень.  Необхідність комп’ютеризації та інформатизації значною мірою обумовлена тим, що вони вводять людину в сучасний інформаційний простір і лише вони можуть забезпечити постійне знаходження людини в цьому просторі. Важливу роль у вирішенні цієї проблеми належить шкільному предмету «Інформатика».
Курс інформатики як обов'язковий навчальний предмет введено до навчальних планів середніх шкіл і вищих педагогічних навчальних закладів понад два десятиріччя тому.
За цей час відбулися суттєві зрушення у становленні методичних систем навчання інформатики в школах. Насамперед змінилися акценти у змісті навчання, у формуванні першочергових знань, умінь і навичок учнів. Відбувся перехід від програмістського ухилу у навчанні до користувацького, оскільки стало зрозуміло, що користуватися сучасним персональним комп’ютером з використанням готового програмного забезпечення як загального, так і спеціального, зокрема навчального, призначення необхідно навчити всіх учнів, тоді як програмістами серед них стануть далеко не всі.
Швидкий розвиток комп’ютерної техніки сприяє стрімкому розвитку інформаційних технологій. Щоб зорієнтуватися у світі інформатики, який швидко змінюється, необхідно опанувати фундаментальні знання в цій галузі, починаючи зі шкільної лави.

Немає коментарів :

Дописати коментар